Ενάργεια

ΕΝΑΡΓΕΙΑ

Μια κοινότητα ανοικτής διαβίωσης, ένα Πνευματικό κέντρο

Ένα όραμα πραγματοποιείται…

H Aνάγκη να ζήσουμε τη ζωή με Ελευθερία και Αγάπη μακρυά από τις πολύβουες μεγάλες πόλεις. Συζήτηση τη συζήτηση, χρόνο το χρόνο, το όραμα άρχισε να αγκυροβολεί, στην καρδιά κι’ απο εκεί στο στο νού. Και όμως, εκεί μαζί με όλους βρισκόμασταν, μέσα στο “γυαλιστερό” και το “ψεύτικο” της καθημερινότητας.

Παίρνει μορφή το 1997.

Ήταν τότε που βρήκαμε το θάρρος σαν ομάδα, ν’ αναγνωρίσουμε ότι ο χρόνος έχει έρθει να αλλάξουμε τις ζωές μας, ότι δεν είμαστε “φυγάδες” αλλά θέλουμε να σχεδιάσουμε τη ζωή ξανά’ με τέτοιο τρόπο ώστε μέσα στα επόμενα έτη, να πάμε να ζήσουμε στο τόπο όπου η “Ενάργεια” έμελλε να αγκυροβολήσει. Όλα…ήταν το αποτέλεσμα του ευεργετικού «μαγικού» έργου μιας Ομαδικής συνείδησης που σφυρηλατήθηκε για μακρύ χρόνο, με ενεργό δράση μέσα στις πόλεις μας. Εμφανίστηκε σαν η συλλογική ανάγκη των πολλών να ζήσουν τη ζωή τους με ένα βιώσιμο πρότυπο. Ζωή σε “τόπο” όπου οι μόνιμοι κάτοικοι και οι φιλοξενούμενοι θα είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν “ζωή” να μάθουν πάνω τις ίδιες αρχές και τις αξίες μέσα σε ένα πνεύμα υποστηρικτικής ανάπτυξης.

Οι Αξίες

Τόσο η εργασία όσο και η “υπηρεσία” της Ενάργειας σαν “κοινωνίας πολιτών” στηρίζονται στην κατανόηση των τεράστιων προκλήσεων που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα και που μπορούν να υπερνικηθούν μόνο με την ανάπτυξη μιας πλανητικής συνείδησης. Μια συνείδηση που ζητείται ν’ αναπτυχθεί μέσα απο μια “Πλανητική Παιδεία” που προωθεί την πλανητική μας συνειδητότητα και μας καθιστά “πλανητικούς πολίτες”.  Αυτό περιλαμβάνει μια συνειδητοποίηση της ελλοχεύουσας ενεργειακής δομής της κοινωνίας μας, τα βασίλεια της φύσης, τον πλανήτη και το ηλιακό σύστημα.

 Στόχοι

Μας συνέχει μια δέσμη ιδεών-αξιών που όλο και περισσότερο, απασχολούν την συνείδηση της ανθρωπότητας (σε εποχή κλιματικών αλλαγών η καλύτερα μιας γενικευμένης κρίσης  συνείδησης) όπως η ανάδυση της πλανητικής συνείδησης, η διασύνδεση των γενεών, των πολιτισμών και κουλτούρων, η σύνθεση της πνευματικότητας και της επιστήμης, τά δίπολα  “γνώση και πραγματοποίηση”, “ηθική και οικονομία”, οι τέχνες, η ειρηνική επίλυση της διαφοράς, η επιλογή σύγκρουση ή άρμονία…η σχέση ανάμεσα στο παλαιό και το νέο, τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παιδεία και την Εκπαίδευση σαν μέσο αποφυγής του κοινωνικού “αποκλεισμού”. Ιδέες που επιζητούμε να συνεισφέρουμε στην παραγμάτωση τους.

Αποστολή

Η “Ενάργεια” αποβλέπει στο να είναι ένας ακόμη “καταλύτης” μετασχηματισμού στον πλανήτη, προωθώντας:

μια πλανητική συνείδηση.

τη διασύνδεση των γενεών και των πολιτισμών.

την “πνευματικοποίηση” στην επιστήμη και τις τέχνες

την ενθάρρυνση των “Δια βίου μάθησης” ανθρώπινων κοινοτήτων

την κοινοτική συνείδηση

την Σύνθεση

Λήψη αποφάσεων

Κάθε ιδρυτικό μέλος είναι “κάτοχος” με μία ίση μερίδα (συνιδιοκτησία) μόνο που δεν μπορεί να πωληθεί, ούτε να κληρονομηθεί σε κανένα παρά μόνο πρός την κοινότητα, ώστε να διατηρείται ο χαρακτήρας της. Το κύριο “σώμα” της “Ενάργειας” είναι η γενική συνέλευση των μελών και των Ομάδων Εργασίας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της Αρχής της Ομοφωνίας, μια από τις αρχές της ψυχής. Οι ομάδες έργασίας “προαποφασίζουν” και εισηγούνται τις αποφάσεις τους, στην γενική συνέλευση πρός έγκριση, σε περίπτωση αδυναμίας “Ομοφωνίας”.

Τοποθεσία

Εκεί που ο μύθος μίλησε για την «Αργώ» και τους Αργοναύτες, το ταξίδι στην Κολχίδα, ημίθεοι και ήρωες, ο Ιάσονας και η Μήδεια.Tο μαγικό βουνό που ο «λαβωμένος Θεραπευτής» ο Χείρων Κένταυρος επέλεξε για διδασκαλία μαθητών και τόπο Θεραπείας.

Η Φύση, πλούσια το έντυσε σε μαγικά βοτάνια, με κάθε ανθό το στόλισε, γάργαρα τα νερά και ησυχία. Η Θάλασσα, προστατευμένη στου κόλπου, του Παγασητικού την αγκαλιά και απ΄ έξω το Αιγαίο…

Ο Χόρτος, ο οικισμός, στα δάχτυλα οι κάτοικοι μετριούνται, τόπος μυστικός, ξωτικών και αγγέλων, συναντήσεις διεθνείς, να υπηρετούν το Αγαθό, το Ωραίο, το Αληθινό με μουσικά ακούσματα και ψυχής αγωγές.

Με θεραπεία των τεχνών, και υπηρεσία της Θεραπείας. Τόπος σιωπηλός, φωνές εσωτερικές, ανάσες συνοδοιπόρων, αναζητητών, πολιτών του Πλανήτη, στο ταξίδι της Ζωής. Η Θεραπεία κάθε δρόμου και μονοπατιού, σε πορεία προς την πνευματικότητα. Και η ζωή που εκδήλωση ζητά και εισέρχεται…οικοδομεί μια εσωτερική κοινότητα. Σε στέγη, στην φύση φιλική με ενέργεια, απ΄ τη γη το φως, τον ήλιο, τροφή αγνή με καλλιέργειες βιοδυναμικές, να υποστηρίζουν την Ενάργεια…

Τρέχον στάδιο

Ξεκινήσαμε την αγορά γης το 2003, όταν και αγοράστηκε το πρώτο οικόπεδο, γεμάτο με 30 ρίζες ελιές 600 και πάνω ετών. Βρίσκεται στις παρυφές του οικισμού 300 μέτρα απο την θάλασσα. Μα το “όραμα” μεγαλύτερο και δεν χωρούσε στα 3 και κάτι στρέμματα. Και η “μαγεία” εμφανίσθηκε ξανά και άλλα 2.800 μέτρα προστέθηκαν με ένα 2ο οικόπεδο με πλούσιο οικοσύστημα.

Στις 21 Ιουλίου του 2009 άρχισε η Ι φάση των οικοδομών. Δύο κύρια κτήρια που θα στεγάζουν χώρο εργασιών, χώρο φιλοξενίας και το χώρο συναντήσεων.

Μέσα στο καλοκαίρι του 2012 προγραμματίζουμε να περάσουμε στη φάση ΙΙ στο 2ο οικόπεδο η οποία περιλαμβάνει “πολύχρωμα” αυτόνομα σπίτια, ένα κιόσκι ομαδικής συνεύρευσης μια κοινή θέση

για σεμινάρια στο ύπαιθρο, συνεδριάσεις, προβολές, μια κοινή κουζίνα, “πράσινες” τουαλέτες λιπάσματος και ντους.

Όλα σχεδιασμένα με βάση τις αρχές “permaculture” φτιαγμένα απο strawbale, πηλό και άλλα φυσικά υλικά, φιλικά στο περιβάλλον, με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, χάρη στην συνδρομή πολλών εθελοντών απο τις γειτονιές του «κόσμου».

Η “Ενάργεια” επιζητά να λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο οργανώνοντας εργαστήρια και σεμινάρια σε δημοτικά ή ιδιωτικά κτήρια της περιοχής, μέχρι την αποπεράτωση των κτηριακών της εγκαταστάσεων.

Παιδεία και εκπαίδευση, οι τέχνες, οι Φυσικές Θεραπείες και η διακυβέρνηση είναι οι περιοχές “γνώσης” που έχουμε εργαστεί μέχρι τα τώρα.

Με βάση την πραγματικότητα της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων και τις πνευματικές αξίες η “Ενάργεια” έρχεται σε εκδήλωση και σας προσκαλεί να συνδράμετε με τις δεξιότητες, τις γνώσεις σας, την χαρά και την παρέα σας, στην “οικοδόμηση” της.

και τώρα τον Ιούνιο του 2012, πιο έτοιμοι, πιο κοντά, παρ’ όλες τις αντιξοότητες μιας κρίσης αξιών που με μανία έπληξε τη χώρα σε πολλαπλά επίπεδα από την οποία και μεις δεν ξεφύγαμε και είδαμε την αρχική ομάδα υλοποίησης της ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ να μειώνεται από 32 σε 7 πια μέλη

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ενάργεια = Enargeia

Advertisements

6 Responses to Ενάργεια

 1. Ο/Η Σωτηρία λέει:

  Θερμά συγχαρητηρια για την υπεροχη προσπαθεια σας!!!!
  Ειναι πραγματικα συγκινητικο να υλοποιουνται τεοιες φωτεινές ιδέες και στην Ελλαδα. Μπραβο σας !!!
  παρακαλω συμπεριλαβετε το mail μου στη λιστα ενημερωσης
  για τυχον νεες δρασεις του κεντρου σας. Ευχαριστω.

  Με Αγαπη & Φως
  Σωτηρια

 2. Παράθεμα: ECOLOGICAL-HOUSES & ECOLOGICAL-LIVING. ROMANTIC FOOLS OR REVOLUTIONARIES? | Bayo Bayo

 3. Ο/Η ΟΙΚΟΡΑΜΑ λέει:

  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ Α.Μ.Κ.Ε.
  ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 3 – 5, 184 53 ΝΙΚΑΙΑ, http://www.oikorama-ngo.gr, oikorama@gmail.gr, 2104942962, 2111820460-1,
  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  Το ΟΙΚΟΡΑΜΑ σας προσκαλεί την 22-5-2011 στις 18.00
  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νικαίας
  (Π. Τσαλδάρη 10, στον 1ο όροφο) για να παρουσιάσετε την συμβολή του φορέα σας στον Πολιτισμό, σαν μια καθημερινή πρακτική.

  Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας για την Πολιτιστική Ανάπτυξη.
  Θέμα: «Πολιτισμός, η τέχνη της καθημερινότητας»
  Σας περιμένουμε την Κυριακή 22-5-2011.

  Με εκτίμηση
  Η πρόεδρος
  Μαριαλένα Σουπιώνη

  Υ.Γ. Παρακαλώ εκδηλώστε το ενδιαφέρον σας για μια 10λεπτη παρουσίαση του φορέα σας στην εκδήλωση, μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου.. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 4. Ο/Η ΟΙΚΟΡΑΜΑ λέει:

  Νίκαια, 17 Μαΐου 2011
  Προς κυρία Μαρίνα Γρίβα
  & κύριο Δημήτρη Τσιγγάνη

  Θέμα: Υποστήριξη εκδήλωσης Πολιτών

  Την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, στις 18.00, διοργανώνεται η εκδήλωση «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, η τέχνη της καθημερινότητας», που γίνεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πολιτιστική Ανάπτυξη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, ΝΙΚΑΙΑ).
  Το ΟΙΚΟΡΑΜΑ, που έχει την φροντίδα της δημιουργίας αυτής της ετήσιας συνάντησης των συλλογικών δομών και φορέων της περιοχής αντιμετωπίζει έναν προϋπολογισμό 1.500,00€, από τον οποίο ένα μεγάλο μέρος θα καλυφθεί από δωρεάν προσφορά προσωπικής εργασίας και από χορηγίες.
  Σας παρακαλούμε να διερευνήσετε την πιθανότητα να είστε χορηγός της εκδήλωσης με είδη που παράγετε ή διακινείτε ή με χορηγία εις χρήμα για την κάλυψη των δαπανών υλοποίησης.
  Είμαστε σίγουροι ότι οι συμπολίτες μας θα συνεκτιμήσουν στο μέλλον την Κοινωνική Ευαισθησία και Ευθύνη της ενέργειας υποστήριξης της εκδήλωσης «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, η τέχνη της καθημερινότητας», που θα γίνει στις 22/5/2011.
  Η διοργάνωση προτίθεται, εφόσον το επιτρέψετε, να σας ευχαριστήσει δημόσια για την χορηγία εις είδος ή εις χρήμα, και να το αναφέρει στα Δελτία Τύπου που θα εκδώσει, καθώς και στα υλικά επισήμανσης και ενημέρωσης που θα εκδώσει.
  Με εκτίμηση
  Η Πρόεδρος

  Μαριαλένα Σουπιώνη
  6984457249

 5. Ο/Η Θανος Σμυρνακης λέει:

  Συνχαρητηρια για την ιδεα παιδια!! Επιτελους κατι που μπορει να αφυπνηση περισσοτερους για το συλλογικο καλο της αντρωποτητας.. Θα ηθελα να ενημερωνομαι για νεα της κοινοτητας και να σας επισκεφτω με την πρωτη ευκαιρια!!…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s